T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE - Kanuni İmam Hatip Ortaokulu

AİLELERE YÖNELİK "GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI" KILAVUZU YAYINLANDI.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce ailelere yönelik "GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI" kılavuzu yayımlandı.

Teknolojinin doğru kullanımının daha da büyük önem kazandığı bu dönemde çocuklarına rehberlik etmek isteyen ebeveynlere destek olmak için 'Güvenli İnternet Kullanımı' kılavuzu hazırlandı.

"Nasıl ki çocuklarımıza karşıdan karşıya geçerken iki tarafa bakmayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi öğretiyorsanız, dijital dünyada güven içinde dolaşmaları için bilgi iletişim araçlarını ve interneti güvenli şekilde nasıl kullanabileceklerini de öğrenmeye ihtiyaçları var." ifadelerine yer verilen 'Güvenli İnternet Kılavuzu'nda çocukların gelişimleri ve çağın gereklerine uyumları için onların internete erişimlerini yasaklamanın etkili bir yöntem olmadığı bunun yerine teknolojiyi etkili, verimli, uygun ve sorumlu bir şekilde kullanmaları konusunda yol gösterici olunması gerektiği anlatılıyor.

Kılavuzda, çocuklara rehberlik etmek için ailelere "Bilgi sahibi olun, İlgili olun, Ortak kullanım alanları oluşturun, Güvenlik tedbirleri alın, Bilinçli hareket edin, Çocuğunuzun ekranı siz olun" şeklinde öneriler sunuluyor.

Güvenli İnternet Broşürü için tıklayınız.

Günümüzün çocukları ve gençleri birçok yetişkinin büyüdüğü dünyadan farklı bir dünyada yetişiyorlar. Bilgi iletişim teknolojilerinin sürekli ve hızlı şekilde değiştiği ve yenilendiği bu dünyada, çocukların ve gençlerin teknolojiyi yoğun şekilde kullanmaları ve zamanlarının çoğunu çevrim içi olarak geçirmeleri nedeniyle ailelerin rolleri değişmektedir.

Çocuklarına karşı olan temel ailevi sorumluluklarının yanı sıra aileler çocuklarına olumsuz internet alışkanlıkları edinmemeleri, teknolojiyi eğitimlerini destekleyici şekilde üretken ve uygun şekilde kullanmaları, dijital sınırlarda güvenli şekilde gezinmeleri, temel siber yaşam becerilerini edinmeleri ve sorumluluk sahibi küresel dijital vatandaşlar olarak yetişmeleri için rehberlik etmelilerdir.

Çocukların gelişimleri ve çağın gereklerine uyumları için çocukların İnternete erişimlerini yasaklamak etkili bir yöntem değildir. Önemli olan onların bir çok avantaji bulunan teknolojiyi ve İnterneti etkili, verimli, uygun ve sorumlu bir şekilde nasıl kullanabilecekleri konusunda yol gösterici olmaktır.

Çocuklarınızın çevrim içi aktivitelerini takip etmeli, uygun seçimler yapmaları ve yaptıkları seçimlerin sonuçlarının farkına varmalarını sağlamalı, hem kontrol hem de nasihat eden olmalısınız.

ÇOCUĞUNUZA NASIL REHBERLİK EDEBİLİRSİNİZ?

1. BILGI SAHIBI OLUN

2. İLGILI OLUN

3. ORTAK KULLANIM ALANLARI OLUŞTURUN.

4. GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALIN.

5. BILİNÇLİ HAREKET EDİN.

6. ÇOCUĞUNUZUN EKRANI SIZ OLUN.

 

ÇOCUĞUNUZA ŞU TAVSİYELERDE BULUNABİLİRSİNİZ: —

1. Hoş olmayan mesajlara ve maillere yanıt vermemelisin.

2. Tanımadığın kişilerden gelen mesajları, mailleri açmamalısın; linklere tıklamamalısın.

3. Tanıdığın ya da tanımadığın kişi ya da kişilerden hoş olmayan mesajlar, mailler aldığında, kişiyi engellemeli, bana veya öğretmenine söylemelisin.

4. Çevrim içiyken okuduğun veya gördüğün bir şey hoşuna gitmediyse, seni rahatsız ettiyse bana veya öğretmenlerine söylemelisin.

5. Kendinle ve ailenle ilgili özel/kişisel bilgileri (adres, telefon numarası, kredi kartı numarası vb.), fotoğrafları paylaşırken dikkatli olmalısın. Çünkü paylaşılan her şey sonsuza kadar orada kalmakta, paylaştığın bilgiler kolaylıkla kopyalanabilmektedir. Paylaştığın bilgilerin çok az insana açık olduğundan emin olmalısın, çünkü bunların kimler tarafından görüntülenebileceğini bilemezsin.

6. Herhangi birisi senden kendinle ilgili kişisel bilgileri paylaşmanı ısrarla istiyorsa bana haber vermelisin.

7. Video oynatma yazılımı yüklemeni isteyen/gerektiren videoları indirmemelisin.

8. Yüz yüze nasıl davranıyorsan, çevrim içinde de aynı şekilde davranmalısın.

9. Güvenli şifreler oluşturmalı ve bunları kimseyle paylaşmamalısın.

10. İnsanlar çevrim içi olarak farklı davranıyor ya da kendilerini gizliyor olabilir. Bu nedenle tanımadığın kişilerle sanal iletişim kurmamalısın.

11.Herhangi bir içeriği indirmeden önce bana haber vermelisin.

12.Sosyal medya hesaplarını gizli tutmalı, gizlilik ayarlarını düzenli olarak kontrol etmelisin.

13.Başkalarının gizliliğine saygı göstermelisin. Başkalarına ait kişisel bilgileri ve fotoğrafları onların izni olmadan paylaşmamalısın, kişileri etiketlememelisin.

14.Sohbet odalarında tanıştığın kişilerle benden izin almadan ve kim olduklarını bilmeden buluşmamalısın.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.11.2020 - Güncelleme: 16.11.2020 11:40 - Görüntülenme: 582
Kaynak: https://orgm.meb.gov.tr/
  Beğen | 1  kişi beğendi